Kisah Satay
As Salam semua
Hari ni rasa nak menulis kisah satay. Rasanya orang Melayu, Cina dan India suka makan satay. Kisah ini berlaku dua malam lepas bila kami ditawarkan untuk mengusahakan kiosk satay di sebuah foodcourt di Kerteh. Tujuan sebenar kami berjumpa owner adalah untuk bertanya tentang kiosk kosong di foodcourt berkenaan.
Ya Allah, terima kasih atas rezeki dan dipertemukan dengan kawan yang baik. Dia yang bawa suami berjumpa tuan punya kiosk. Tiba2 dia menyuarakan cadangan untuk kami mengambil kiosk satay di situ.
Semasa suami memberitahuku, aku rasa teruja. Walaupun tujuan sebenar kami nak sewa kiosk untuk menjual nasi beriani. Yess... Satay... why not? Aku teringat 9/10 daripada rezeki adalah dari perniagaan. Inilah masanya. Semoga 2015 memberi sinar baru untuk kami. Rezeki untuk kami kongsi dengan anak2 kami. In shaa Allah.
Now, kena kerja keras nak memikirkan macamana nak laksanakan business ini. Saya memang tahu saya tak mampu nak buat sendiri. Saya kena fikir caranya. Kalau saya sub kan kepada kawan2 atau orang lain, tentunya kami juga boleh berkongsi rezeki dengan orang lain.
Lepas tu barang2 untuk set-up kedai. Mulai esok, sebab esok saya cuti dari bekerja, saya nak pergi cari barang2 untuk set-up kedai etc display kiosk, utensils, bekas2 , pembakar satay dan juga tong gas. Banyak juga benda nak kena cari ni. Mana nak mula??? Mulakan dengan bismillah. In shaa Allah.
Terima kasih kepada suami yang banyak menyokong dan berusaha keluar membeli barang2 keperluan kedai. Semoga ia menjadi rezeki yang boleh dikongsi hingga ke anak cucu. Sambil berborak dengan Faizul, management di kiosk kami, dia ada memberitahu bahawa peringkat pertama cabarang perniagaan adalah 3-6 bulan pertama. Selepas selesai melalui saat itu, kita semestinya sudah ada cukup duit untuk rolling perniagaan. Jika perniagaan duduk ditahap yang sama dalam masa setahun tanpa peningkatan, maksudnya business tu memang tidak berjaya.
Apa2 pun serahkanlah kepada Allah. Rezeki itu adalah dariNya.
Hari ni rasa nak menulis kisah satay. Rasanya orang Melayu, Cina dan India suka makan satay. Kisah ini berlaku dua malam lepas bila kami ditawarkan untuk mengusahakan kiosk satay di sebuah foodcourt di Kerteh. Tujuan sebenar kami berjumpa owner adalah untuk bertanya tentang kiosk kosong di foodcourt berkenaan.
Ya Allah, terima kasih atas rezeki dan dipertemukan dengan kawan yang baik. Dia yang bawa suami berjumpa tuan punya kiosk. Tiba2 dia menyuarakan cadangan untuk kami mengambil kiosk satay di situ.
Now, kena kerja keras nak memikirkan macamana nak laksanakan business ini. Saya memang tahu saya tak mampu nak buat sendiri. Saya kena fikir caranya. Kalau saya sub kan kepada kawan2 atau orang lain, tentunya kami juga boleh berkongsi rezeki dengan orang lain.
Lepas tu barang2 untuk set-up kedai. Mulai esok, sebab esok saya cuti dari bekerja, saya nak pergi cari barang2 untuk set-up kedai etc display kiosk, utensils, bekas2 , pembakar satay dan juga tong gas. Banyak juga benda nak kena cari ni. Mana nak mula??? Mulakan dengan bismillah. In shaa Allah.
Terima kasih kepada suami yang banyak menyokong dan berusaha keluar membeli barang2 keperluan kedai. Semoga ia menjadi rezeki yang boleh dikongsi hingga ke anak cucu. Sambil berborak dengan Faizul, management di kiosk kami, dia ada memberitahu bahawa peringkat pertama cabarang perniagaan adalah 3-6 bulan pertama. Selepas selesai melalui saat itu, kita semestinya sudah ada cukup duit untuk rolling perniagaan. Jika perniagaan duduk ditahap yang sama dalam masa setahun tanpa peningkatan, maksudnya business tu memang tidak berjaya.
Apa2 pun serahkanlah kepada Allah. Rezeki itu adalah dariNya.