Haikkaido cupcakes
Assalamualaikum..
pagi ini saya tersangatlah rajinnya dan telah membuat eksperiment ini...
hokkaido cupcakes
untuk 10 biji cupcake dalam mould 4 segi
Bahan A
kuning telur. 4 biji
gula castor. 15 gram
air masak. 25gram
tepung nova/ tepung cake. 140gram (tepung nova ada dijual di kedai bakery)
minyak jagung. 50 gram
masuukan semua bahan ke dalam mangkuk adunan
adun menggunakan beater dengan medium speed
adunkan hingga rata
Bahan B
putih telur. 4 biji
gula castor. 80 gram
tartar cream. 1 gram
pukul putih telur dengan kelajuan maksima
pukul sehingga menjadi soft peak
tuangkan adunan A ke dalam adunan B
adun sehingga rata menggunakan sudu ( kaup- balik)
tuangkan ke dalam bekas atau paper cup
bakar dengan suhu 170'c untuk 30 minit.
filling
bavarian creame. 75gram
uht whipping cream 120gram
campurkan dan pipekan ke dalam cake
hasilnyaππ¬π»ππ°π ✈π²ππΏπ°π»π²π³π✈
- Posted using BlogPress from my iPad
pagi ini saya tersangatlah rajinnya dan telah membuat eksperiment ini...
hokkaido cupcakes
untuk 10 biji cupcake dalam mould 4 segi
Bahan A
kuning telur. 4 biji
gula castor. 15 gram
air masak. 25gram
tepung nova/ tepung cake. 140gram (tepung nova ada dijual di kedai bakery)
minyak jagung. 50 gram
masuukan semua bahan ke dalam mangkuk adunan
adun menggunakan beater dengan medium speed
adunkan hingga rata
Bahan B
putih telur. 4 biji
gula castor. 80 gram
tartar cream. 1 gram
pukul putih telur dengan kelajuan maksima
pukul sehingga menjadi soft peak
tuangkan adunan A ke dalam adunan B
adun sehingga rata menggunakan sudu ( kaup- balik)
tuangkan ke dalam bekas atau paper cup
bakar dengan suhu 170'c untuk 30 minit.
filling
bavarian creame. 75gram
uht whipping cream 120gram
campurkan dan pipekan ke dalam cake
hasilnyaππ¬π»ππ°π ✈π²ππΏπ°π»π²π³π✈
- Posted using BlogPress from my iPad
Location:Kerteh,Malaysia